Μετάβαση Καριέρας

Μετάβαση Καριέρας – Μια πρόκληση για την Ψυχική Υγεία

Η μετάβαση είναι μια έννοια που έχει στο DNA της την αλλαγή, το πέρασμα σε κάτι νέο. Η αλήθεια είναι ότι, σαν σκέψη, μπορεί αρχικά να συνοδεύεται από ενθουσιασμό και ανυπομονησία γι’αυτό το κάτι άλλο, το άγνωστο καινούργιο. Και όλοι κάποια στιγμή στην καριέρα μας, έχουμε ονειρευτεί, έχουμε μοιραστεί εμπιστευτικά ή και ξεστομίσει δυνατά την επιθυμία μας για μια τέτοια αλλαγή.  Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση καριέρας, είτε είναι εκούσια είτε όχι, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την Ψυχική μας Υγεία. Ο λόγος είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία αλλά για μια πολυδιάστατη κατάσταση, όπου εκτός από πρακτικά ζητήματα, εμπλέκονται συναισθήματα, σκέψεις και άλλα στοιχεία του εσωτερικού κόσμου του ατόμου που τη βιώνει.  Είναι πολύ απλό να αλλάξετε τον τίτλο σας στην επαγγελματική σας κάρτα, στο Βιογραφικό σας Σημείωμα ή στο LinkedIn προφίλ σας. 

Μπορεί όμως να γίνει αρκετά περίπλοκο εάν:

  • Η αξία εαυτού είναι ταυτισμένη με την επαγγελματική σας ιδιότητα. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι να νιώθουν ότι χάνουν ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους όταν αφήνουν πίσω τους μια θέση εργασίας, ειδικότερα εάν για πολλά χρόνια προσάρμοζαν τη συμπεριφορά τους και τον τρόπο ζωής τους σύμφωνα με το επάγγελμά τους.
  • Το επόμενο βήμα δεν είναι ξεκάθαρο και καλά οργανωμένο. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε επαρκή χρόνο στο σχεδιασμό πλάνου, στην προτεραιοποίηση και στη σωστή οργάνωση. Μέρος αυτής της προετοιμασίας είναι και η πρόβλεψη και προνόηση για τα πιθανά εμπόδια και δυσκολίες. Η ευελιξία και οι εναλλακτικές μορφές του πλάνου μπορεί να κρίνουν την επιτυχία της εφαρμογής του. Επίσης, το κατά πόσο είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι που έχετε εντάξει στο πλάνο σας, είναι ένα ακόμη κριτήριο επιτυχίας.
  • Δεν υπάρχει υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Η μετάβαση καριέρας είναι μια πρόκληση από μόνη της. Σε αυτή τη διαδρομή, όσο παρακινημένος και να είστε, είναι φυσικό να βιώσετε κάποιο βαθμό παλινδρόμησης ή να έχετε δεύτερες σκέψεις για το ποιο ακριβώς θέλετε να είναι το επόμενο επαγγελματικό βήμα σας. Τότε ακριβώς είναι που η υποστήριξη από το περιβάλλον σας θα παίξει σημαντικό ρόλο για να παραμείνετε αφοσιωμένοι στο πλάνο σας και να μην εγκαταλείψετε τα σχέδιά σας.
  • Δεν έχετε επιλέξει ή αποδεχτεί αυτή την αλλαγή. Μπορεί να πιέζεστε για οικονομικούς λόγους και η πρωταρχική ανάγκη να είναι ο βιοπορισμός.  Κατά μήκος αυτής της διαδρομής, να είστε ειλικρινής κυρίως με τον εαυτό σας και στη συνέχεια με τους δικούς σας ανθρώπους για το πώς νιώθετε,  ποιες σκέψεις κάνετε γι’ αυτό που ζείτε και κατά πόσο συνάδει με τις προσωπικές σας φιλοδοξίες.
  • Δεν είναι ξεκάθαρο ποια εσωτερική ανάγκη σας έρχεται να καλύψει αυτή η αλλαγή, σε περίπτωση που είναι επιλογή σας. Είναι το νέο επάγγελμα κάτι που θέλατε πάντα να κάνετε; Τι γνωρίζετε γι’αυτό; Με ποιες προσωπικές αξίες σας συνδέεται και με ποιο τρόπο; Γιατί είναι σημαντικό για εσάς; Τις περισσότερες φορές οι λόγοι πίσω από μια τέτοια αλλαγή είναι πολύ βαθύτεροι και ουσιαστικότεροι από τους οικονομικούς, γι’αυτό είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση για τα κίνητρά σας, για το τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί και σας κάνει να νιώθετε εσωτερική πληρότητα.
  • Υπάρχει ανυπομονησία, πίεση χρόνου και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Δώστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο να συνειδητοποιήσει τη νέα πραγματικότητα και να επαναπροσδιορίσει τα δεδομένα. Κρατήστε χώρο για να δουλέψετε με τους πιθανούς φόβους και τις ανασφάλειές σας πριν ακολουθήσετε τη νέα κατεύθυνση. Βάλτε προτεραιότητες και ένα ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα και μείνετε σε αυτό.

Η Ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τόσο στη διαχείριση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας σε αυτό το πλαίσιο αλλαγής που σας φέρνει μακριά από το comfort zone σας και να προασπίσει την Ψυχική σας Υγεία.  Μέσα από μια σχέση αποδοχής και εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή σας, θα ενισχύσετε την αυτογνωσία σας και θα νιώσετε ενδυναμωμένοι για να προχωρήσετε στα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Η Ψυχοθεραπεία είναι δικαίωμά σας και ίσως το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας!

Έλενα Μακρή