Συναισθηματική Σκέψη – Λογική Σκέψη : 1-0

Συναισθηματική Σκέψη – Λογική Σκέψη

Κάθε φορά που το συναίσθημα με κατακλύζει και κερδίζει τη λογική, ορίζοντας τις σκέψεις μου και τις πράξεις μου, θυμάμαι όσα διάβασα σε αυτό το βιβλίο του καθηγητή Steve Peters, με τον παράδοξο τίτλο. «Το Παράδοξο του Χιμπατζή». 

Ειλικρινά, δεν με κέρδισε το εξώφυλλο όταν το είδα στο ράφι. Έχω όμως τη συνήθεια να πιάνω το βιβλίο στα χέρια μου και να το ξεφυλλίζω πριν το αγοράσω. Γιατί η αγορά του, σημαίνει δέσμευση απέναντι στον εαυτό μου, ότι θα το διαβάσω. Θέλω λοιπόν να είμαι σίγουρη ότι θα έρθει να καλύψει κάποια ανάγκη μου.

Η εμπειρία μου διαβάζοντάς το ήταν συγκλονιστική, καθώς έβρισκα τον εαυτό μου και σκηνές από τη ζωή μου, σε κάθε κεφάλαιο, σχεδόν σε κάθε σελίδα του. Έπιανα τον εαυτό μου να λέει: «Ναι! Το φαντάστηκα ότι αυτό συμβαίνει!…Έτσι εξηγείται!». Έμαθα να εντοπίζω ακόμη και τις αυτόματες  σκέψεις που κάνω και να τις διακρίνω σε Συναισθηματικές και Λογικές, και να τις διαχειρίζομαι. Και πιστέψτε με, η μάχη δεν είναι απλή. Η Συναισθηματική Σκέψη είναι πέντε φορές πιο δυνατή από τη Λογική Σκέψη! Απέκτησα καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, προκειμένου εκτός από μένα, να μπορώ να κατανοήσω και τους άλλους γύρω μου.

Αποφάσισα λοιπόν για μένα, να ασπαστώ τον τίτλο της εισαγωγής του βιβλίου: «Επιλέξτε τον Ήλιο». Αυτή την εισαγωγή, όταν τη διάβασα, δεν την πολυπίστεψα. Ολοκληρώνοντας όμως την ανάγνωση του βιβλίου, επέστρεψα στις πρώτες σελίδες και ξαναδιάβασα την εισαγωγή.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις επιλογή σε κάτι τόσο σπουδαίο, όσο ο Ήλιος στη ζωή σου. Η ευτυχία, είναι απόφαση, είναι τρόπος σκέψης και μπορούμε να την επιλέξουμε. Όσο καλύτερα κατανοούμε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να βελτιωθούμε και να διαχειριστούμε, με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ό,τι μας κρατάει πίσω και μας εμποδίζει να χαρούμε τη ζωή!

Έλενα Μακρή